Spouwmuurisolatie

spouwmuurisolatie

Isolatie is ontzettend belangrijk voor je woning. Slechte isolatie kan namelijk voor vele problemen zorgen. Denk aan een hoge gasrekening, schimmel in je huis en slechte isolatie is slecht voor je gezondheid. Goede isolatie kan doormiddel van spouwmuurisolatie. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over deze vorm van isolatie. Een spouwmuur bestaat uit twee muren die aan elkaar vast zitten. De ruimte tussen die muren is wordt de spouw genoemd. Deze is ongeveer 7 tot 9 centimeter groot. Isolatie van deze muren kan door kleine gaatjes in de voegen van de muren te boren. Zo kan er isolatiemateriaal ingespoten worden. Spouwmuurisolatie kan zowel bij nieuwe woningen als bij bestaande woningen worden uitgevoerd.

Verschillende manieren van spouwmuurisolatie

Er zijn verschillende vormen van spouwmuurisolatie, namelijk:
• Spouwmuurisolatie met minerale inblaaswol (glas- en of steenwol)
• Spouwmuurisolatie door middel van EPS-parels
• Spouwmuurisolatie via het injecteren van pur (ook wel polyurethaan isolatieschuim genoemd)

Steenwol is materiaal dat goed warmte isoleert, maar ook geluid. Glaswol daarentegen is minder geluidsisolerend, maar is wel vochtbestendiger. Knauf Supafil glaswol is een unieke inblaaswol voor thermische en akoestische isolatie. Dit materiaal wordt aangebracht door gaatjes te boren op de kruising van de voegen. Via de gaatjes wordt het materiaal naar binnen geblazen. Isoleren door middel van EPS-parels is een eenvoudige en effectieve manier van spouwmuurisolatie. Via kleine openingen in de buiten muur worden de parels met een bindmiddel tussen de spouwmuren geblazen. De parels hebben een bepaalde isolatiewaarde, wat dus zorgt voor een goede isolatie. Bij spouwmuurisolatie door middel van pur-schuim wordt er een vloeibaar middel in de spouw gespoten. Doordat het nog vloeibaar is vult het zich in alle kleine naadjes en kieren. Na enkele seconden gaat het vloeibare mengel schuimen. Na ongeveer 1-2 minuten is het volledig uitgehard en is de isolatie klaar.

Geschikt of ongeschikt?

Is je huis gebouwd tussen 1920 en 1976? Dan is de kans groot dat je huis spouwmuren heeft. Huizen die gebouwd zijn voor 1920 hebben dit waarschijnlijk niet. Huizen die na 1976 gebouwd zijn hebben vrijwel allemaal spouwmuren. Als je huis spouwmuren heeft, dan kunt je de muren gaan (na-)isoleren. Het voordeel hiervan is dat hier geen sloopwerk aan te pas komt. Ook als je al eerder spouwmuurisolatie hebt gehad, kun je gaan na-isoleren.

Na-isoleren

Oudere spouwmuurisolatiematerialen kunnen erg slecht zijn voor je woning. Losse isolatiematerialen, waar vroeger veel gebruik van werd gemaakt, kunnen na verloop van tijd afnemen in volume en daardoor kan dit materiaal compleet verzakken. Dit betekent dus eigenlijk dat de isolatie nu onderin de spouw opgehoopt zit. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid en de conditie van je huis. Door het inzakken van de verouderde isolatie, zijn de muren niet meer voldoende geïsoleerd. Daarnaast vormen de opgehoopte isolatiematerialen een vocht- en koudebrug van buiten naar binnen doordat deze niet langer vochtregulerend zijn. Doordat het vocht naar binnen trekt ontstaan er ook schimmelvlekken. Dit zorgt natuurlijk voor een ongezond klimaat. Verder moet je, door slechte isolatie, harder stoken om een aangename temperatuur te verkrijgen in je woning.

Hulp nodig?

Het aanbrengen van isolatiemateriaal is een specialistische klus. WT Isolatie is specialist op het gebied van isolatiematerialen en het aanbrengen daarvan. Het bedrijf is operatief in heel Vlaanderen. Neem gerust vrijblijvend contact op met WT Isolatie voor een indicatie van de mogelijkheden met betrekking tot spouwmuurisolatie.

Dit vind je misschien ook leuk...