Veelvuldig gebruikte isolatiematerialen

isolatiematerialen soorten

Op het moment dat u iets wilt isoleren, of dit nu uw woning, een bedrijfspand of welk ander gebouw dan ook, is het van het grootste belang dat u weet welke isolatiematerialen beschikbaar zijn en welke het beste toegepast kunnen worden. Het isoleren van ruimtes heeft in eerste instantie tot doel om de warmte binnen te houden, door zo min mogelijk energie te verbruiken. Goede isolatie is goed voor het milieu en financieel voordeliger.

De belangrijkste vraag bij het isoleren is om te weten te komen welke isolatiematerialen het beste geschikt zijn voor hetgeen u wilt isoleren. Op het internet en bij verschillende doe-het-zelf zaken zijn verschillende isolatiematerialen, tegen verschillende prijzen te vinden die u nodig heeft. Een interessante bijkomstigheid bij het isoleren is dat u in bepaalde situaties recht heeft op belastingvoordelen.

PUR

De term PUR staat voor polyurethaan en is een copolymeer. Dit is een urethaanbinding die ontstaat uit een reactie van isocyanaat en alcoholgroepen. Hieruit komt een lange keten voort met afwisselend harde en zachte segmenten. De harde segmenten eindigen in twee of meer functionele NCO-groepen en hebben de neiging om te kristalliseren, vervolgens worden ze bros en hard. De zachte segmenten eindigen ook in twee of meer groepen, welke de OH-groepen worden genoemd. Deze segmenten kunnen los van elkaar worden bekeken en geven een stroperige vloeistof.

De combinatie van deze segmenten in het copolymeer zorgt er voor dat deze stof de beste eigenschappen in zich heeft. De stof is op het zelfde moment zowel sterk en slijtvast als buigzaam. Het fijne aan de stof is dat deze binnen ruime grenzen aangepast kan worden aan eigenschappen van het materiaal.

EPS

EPS is een Engelse afkorting voor de woorden: expanded polystyrene. De term die hiervoor in Nederland en in Vlaanderen wordt gebruikt is geëxpandeerd polystyreen of PS-hardschuim. Hierbij gaat het bijna altijd om een karakteristieke witte kunststof. In de volksmond spreekt men van piepschuim of isomo, wat staat voor isolation moderne. EPS, wat oorspronkelijk isolatiemateriaal is, wordt al tientallen jaren gebruikt voor verpakkingen en producten. EPS wordt veel toegepast in de grond-, weg- en waterbouw. Het materiaal is een goede warmte-isolator en bestaat uit één materiaalsoort. Hierdoor is het goed te recyclen. Het nadeel van EPS is dat deze door vocht en waterdamp kan worden aangetast.

Glaswol

Glaswol is een materiaal dat gemaakt wordt van zand en gerecycled glas. Het is een silicaat dat als isolatiemateriaal wordt gebruikt. Glaswol is een product welke niet oplosbaar in water is en bovendien is het ook niet brandbaar. Door de genoemde eigenschappen is het dan ook erg geschikt als bouwmateriaal. Glaswol is licht van gewicht en kan gevouwen worden. Het materiaal is makkelijk te verwerken en kan goed in onregelmatige ruimtes worden gepropt. Let u er wel op dat u beschermende kleding draag tijdens het werken met glaswol, om dat deze kan jeuken. Van glaswol worden dekens geproduceerd met een driedimensionale en zeer open structuur. Deze structuur zorgt er voor dat lucht ingesloten wordt tussen de vezels en hierdoor niet kan circuleren en de warmte kan afvoeren. Op deze manier ontstaat een isolerende luchtlaag.

Schapenwol

Hoewel we bij schapenwol niet direct denken aan isolatiemateriaal, kan dit degelijk het geval zijn. Behandelde schapenwol kan als een organisch isolatiemateriaal worden gebruikt. Deze wordt gebruikt bij het isoleren van spouwmuren.

Heeft u vragen over een bepaalde isolatiesoort? Of wilt u offertes vergelijken bij isolatiespecialisten bij u uit de buurt? Kijk dan op de website van isolatiefirma Boomer bvba.