Last van vochtige binnenmuren?

vochtige binnenmuren

In uw huis kunt u te maken krijgen met tal van problemen en uitdagingen. Zeker wanneer het vocht door de muren naar binnen komt, kan er een hele vervelende situatie ontstaan. Vocht kan in ons klimaat een veelvoorkomend probleem zin.Wanneer u last krijgt van vochtige binnenmuren is ingrijpen dan ook noodzakelijk en daar mag ook vooral niet te lang mee gewacht worden. Door vochtige binnenmuren kunnen er niet alleen vochtplekken ontstaan maar ook nog eens schimmel. Dat zorgt al op korte termijn voor flinke schade en is slecht voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Vocht kan in ons klimaat een veelvoorkomend probleem zijn. Hieronder worden de mogelijke oorzaken van vochtige binnenmuren besproken. Daarnaast worden er ook tips gegeven hoe u deze vochtige binnenmuren het beste kunt vermijden.

Mogelijke oorzaken

Er is niet één bepaalde oorzaak waardoor vochtige binnenmuren ontstaan. Er zijn namelijk verschillende aspecten die het kunnen veroorzaken. Om het probleem te verhelpen, dient u natuurlijk wel te weten wat de oorzaak nu eigenlijk is. Hieronder worden daarom de meest voorkomende oorzaken van vochtige binnenmuren besproken.

Grondvocht

Het komt regelmatig voor dat vocht op de binnenmuren ontstaat door grondvocht. Het is overigens niet zo lastig om dat te achterhalen. Wanneer er sprake is van grondvocht, kunt u dat namelijk zien aan de hoogte van het vocht op de binnenmuren. Dat zal dan namelijk op grondhoogte zijn. Soms wordt grondvocht ook wel optrekkend vocht genoemd. Het kan namelijk tegen de muur omhoog ‘klimmen’. Meestal komt het grondvocht doordat er sprake is van een sterk verouderde fundering. Deze is dan vaak niet voorzien van een waterkering. Daardoor wordt het grondwater niet geabsorbeerd waardoor het bij de binnen muur terecht komt.

Doorslaand vocht

Waar er bij grondvocht sprake is van natte plekken op grondniveau kan dat bij doorslaand vocht eigenlijk op alle hoogtes zijn. Er kunnen dus zowel natte plekken op grondhoogte als op ooghoogte of nog hoger of lager te vinden zijn. Eigenlijk zegt de term al hoe dit vocht ontstaan. Het sijpelt vanaf de buitenmuren door naar de binnenmuren. Daarom wordt doorslaand vocht soms ook wel waterinsijpeling vanaf de buitenmuren genoemd. De oorzaak moet meestal bij de buitenmuren gezocht worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beschadigd voegwerk of gevelstenen die sterk verouderd zijn.

Vocht na isolatie

Bent u de spouwmuur aan het na-isoleren en ontstaan er plotseling vochtplekken op de muren? Dat gebeurt wel vaker en heeft ook een logische verklaring. Het huishoudelijke vocht kan namelijk niet langer meer ventileren via de muren, zoals het eerst wel deed. Daardoor gaat het vocht zich steeds meer opstapelen in de woning waardoor er vochtige plekken op de muren gaan ontstaan. Er is eigenlijk maar één manier om dit aan te pakken en dat is door de oorzaak van het vocht te bestrijden. Alleen op die manier kunt u schimmels en beschadiging voorkomen.

Condensatievocht

Waar geleefd wordt, ontstaat vocht. Zo simpel is het. Dat wordt condensatievocht genoemd. Het gaat hierbij om al het vocht dat ontstaat door de leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan water dat verdampt als we het koken zijn of wanneer we thee zetten. Of aan het vocht dat uit de badkamer komt. En wat dacht u van ons eigen lichaam? Ook zelf scheiden we namelijk veel vocht af. Wanneer uw woning niet genoeg geventileerd is, kan al dit vocht niet weg en zal het uiteindelijk op de binnenmuren terecht komen. Het is dus altijd belangrijk om te zorgen dat uw woning voldoende geventileerd is.

Manieren om vochtige muren te vermijden

Natuurlijk is het handig om te weten wat de oorzaken kunnen zijn van vochtige muren. Het is echter nog veel handiger om manieren te weten waarom u dit kunt voorkomen. Wanneer de muren eenmaal vochtig zijn, is het wellicht verstandig om erachter te komen hoe dit komt omdat u het op die manier ook kunt oplossen. Maar als u in staat bent om de vochtige muren in uw huis te vermijden, is het natuurlijk nog veel beter. Want dan hoeft u uzelf niet eens bezig te houden met het oplossen van het probleem. Daarom noemen we hieronder drie mogelijke manieren waarmee vochtige muren vermeden kunnen worden.

Impregneren

Impregneren is de ideale manier om te voorkomen dat er vochtplekken in uw huis ontstaan. Impregneren is eenvoudig uit te leggen als het aanbrengen van een bepaald middel op de buitenmuur waardoor deze waterafstotend wordt. Daardoor is het onmogelijk voor het water om door de buitenmuur heen te dringen. Daarmee kunt u dus al het vocht dat van buiten komt ook daadwerkelijk buiten houden. Een simpele en effectieve oplossing op vochtproblemen waarbij de oorzaak van buiten het huis komt, op te lossen. U kunt er voor kiezen om de muren/gevel te laten impregneren door een gespecialiseerd bedrijf maar als u de juiste voorbereidingen treft en het goed aanpakt kan het ook zelf.

Hydrofoberen

In principe kunt u hydrofoberen als hetzelfde zien als impregneren. Het is min of meer een gespecialiseerde vorm van impregneren. Waar dat laatste meerdere doelen dient, is hydrofoberen volledig gericht op het waterafstotend maken van een muur of gevel. Dat kan trouwens ook bij aan de buitenkant van een binnenmuur of op andere plaatsen waar u het liefste water wilt afstoten. Als u echt alleen maar als doel heeft op de muur waterafstotend te maken, kunt u het beste voor hydrofoberen kiezen. Maar als u direct ook vuil wilt afstoten of andere doelen wilt dienen met de behandeling is het wellicht verstandiger om te kiezen voor hydrofoberen. Ook dat kunt u trouwens laten doen of zelf doen.

Benieuwd naar de prijzen voor het behandelen van doorslaand of optrekkend vocht? Vraag gratis een offerte aan via Bouwbedrijf Koster.

Schrijver systeem

Tot slot is er nog een slimme en innovatieve oplossing op vocht te voorkomen en te bestrijden in huis. Dat wordt ook wel het Schrijver Systeem genoemd. Daarbij worden er prefab-elementen in de buitenmuur aangebracht. Deze zorgen ervoor dat het overtollige vocht altijd wordt afgevoerd en niet de kans krijgt om voor plekken of schimmels op de binnenmuren te zorgen. Het grote voordeel van Schrijver Systeem is dat het helemaal gebaseerd is op natuurlijke luchtstromingen. Daardoor wordt er geen externe energie gebruikt wat natuurlijk heel goed is voor het milieu. Ieder element dat in de buitenmuur geplaatst wordt, is in staat om maar liefst 10 emmers vocht per jaar af te voeren.

Het Schrijverssysteem in beeld:

 

Dit vind je misschien ook leuk...