Het plaatsen van EPDM Dakbedekking.

EPDM

U kunt vrij eenvoudig zelf een dakbedekking plaatsen op een plat dak of licht hellende dak. EPDM dakbedekking is een rubberen flexibele dakbedekking dat meestal uit één vlak bestaat. De twee populairste EPDM dakbedekkingen zijn Firestone RubberGard en Resitrix EPDM. Naast EPDM dakbedekkingen zijn er ook Bitumen dakbedekkingen, hier valt Icopal dakbedekking

Er zijn 3 mogelijkheden van EPDM aanbrengen. Losliggend, eenzijdig verlijmen of volledig verlijmen. De meest voorkomende is volledig lijmen. Toch zullen we de andere mogelijkheden toch doornemen.

Losgelegde dakbedekkingssystemen

Losgelegde dakbedekking is een van de meest duurzame vormen van dakbedekking. Doordat de dakbedekking niet gehecht is aan de ondergrond, ontstaan minder snel scheuren en beschadigingen. Bovendien weerkaatst de ballastlaag van grind of daktegels de uv-straling en warmte. Hierdoor veroudert het dak minder snel.

Eenzijdig verlijmen

Het is mogelijk om de EPDM dakfolie enkelzijdig verlijmd te leggen. Hierbij wordt de Greenbond Flexible lijm éénzijdig aangebracht op de ondergrond. Eén rups lijm om de 25 á 30 cm volstaat. De verlijming gaat dan ook bijzonder snel. De EPDM-dakrubber wordt in de lijm gerold en stevig aangeveegd.

Volledig lijmen

De meest voorkomende en toegepaste methode is het volledig verlijmen van de EPDM dakbedekking. Bij deze methode wordt zowel de ondergrond (ook opstaande randen) als de EPDM folie voorzien van BossCover Spraybond contactlijm. De lijm kan handmatig middels roller of kwast worden aangebracht maar ook middels lijmpistool in combinatie met een drukvat. Na het laten “drogen” van de lijm kan de folie over de ondergrond gerold worden. Door de volledige verlijming bent u verzekerd van een goede hechting en hoeft u niet bang te zijn dat de folie los komt te liggen. In combinatie met de andere EPDM producten kan elk gewenst dak door de doe-het-zelver gedaan worden

In stappen een EPDM dakbedekking leggen

Heeft u een nieuw dak gemaakt? Maak dan uw dak stofvrij en vetvrij. Gaat u over een bestaande dakbedekking verlijmen. Dan dient het dak droof, stof en vetvrij gemaakt te worden. Beter is om de oude dakbedekking eraf te halen en indien nodig ondergrond vernieuwen. Gaat u een dak renoveren gelieve dan het dak goed schoon te maken en scherpe delen eraf te halen.

Na deze stap kunt u de dakbedekking die u heeft aangeschaft uitrollen over het dak. Laat altijd de EPDM dakbedekking circa een half uur rusten voor dat je het gaat verlijmen. Hierdoor wordt de EPDM dakbedekking soepeler en kan het vormen naar uw dak.

De volgende stap is het verlijmen van uw EPDM dakbedekking. Verlijmen van dakbedekking heeft enige aandacht nodig. Strijk zowel contactlijm op de ondergrond als op de epdm dakbedekking. Wacht enkele minuten tot de lijm wazig wordt en niet meer aan de vingers blijft plakken. Verwerkt u de epdm te snel dan kunnen er blaasjes onder de folie ontstaan, waardoor aan de oppervlakte bobbels ontstaan. Zorg dat de contactlijm goed verdeeld wordt Dan kan de epdm verwerkt worden. Rol of trek gelijkmatig de epdm over de in gelijmde ondergrond. Waarna het hele vlak is verlijmd kunt u het beste met een zachte bezem nawrijven, zodat de epdm mooi strak komt te liggen. Voor de afwerking van uw dak zou ik aanraden om zink maatwerk te gebruiken. Het materiaal is uiterst onderhoudsvriendelijk en staat bekend om zijn duurzaamheid. Als u deze stappen goed volgt heeft u zo uw EPDM dakbedekking erop liggen.