Werkzaamheden van een hovenier

tuinaanleg

Als u een grote tuin heeft en zelf niet zoveel tijd of niet beschikt over zogenaamde groene vingers kunt u ook de hulp van een hovenier inroepen. Een hovenier kan uw tuin ontwerpen, aanleggen en onderhouden maar ook voor het nodige advies kunt u bij hem of haar terecht. Een overzicht van alle hoveniers van Nederland vindt u in de Hovenier Bedrijvengids.

Meer dan een tuinman

Sommige mensen hebben een tuinman in dienst om de tuin te onderhouden. Dit doen ze omdat ze simpelweg geen tijd hebben om het er netjes uit te laten zien of omdat ze er geen kaas van gegeten hebben. Dan is een tuinman een goede oplossing maar u kunt ook kiezen voor een goede hovenier. Een hovenier doet meer dan een tuinman. Daar waar een tuinman alleen het groen aanpakt in een tuin kan de hovenier een complete tuin voor u ontwerpen waarbij ook gekeken wordt naar extra’s zoals een vijver, de bestrating, de verlichting enzovoort.

Niet alleen voor groen

Een hovenier heeft niet alleen verstand van het groen dat geschikt is voor uw tuin en dat bij uw wensen past maar kan een gehele tuin inrichten of renoveren zodat u een heuse droomtuin krijgt om van te genieten. Om te weten te komen welke uiteenlopende werkzaamheden een hovenier voor u kan verrichten kunt u internet raadplegen maar ook informatie aanvragen bij diverse hoveniers.

Tuinontwerp

Als u een nieuwe tuin wilt laten aanleggen of de oude wel aan een oppepper toe is kan een hovenier veel voor u betekenen. De hovenier kan in overleg met u een ontwerp maken voor een nieuwe tuin. Hierbij wordt gekeken naar uw wensen zodat u een tuin krijgt die helemaal naar uw zin is. De hovenier kijkt naar welke planten geschikt zijn, of de tuin altijd iets bloeiend en groens heeft of dat een onderhoudsarme tuin misschien beter past. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de mogelijkheden. Of u de beschikking heeft over een grote of kleine tuin maakt niet uit. Voor iedere tuin kan een ontwerp gemaakt worden.

Aanleg van de tuin

Als het ontwerp eenmaal gemaakt is kan begonnen worden met de aanleg van de tuin. Een hovenier kan uiteraard voor de beplanting zorgen maar er is meer. Als het om nieuwbouw gaat is dat het makkelijkst: dan hoeft de oude tuin niet weggehaald te worden. Is deze er echter wel dan zal deze eerst ontdaan worden van alles wat erin staat, afgegraven worden en dan kan de aanleg van de nieuwe tuin beginnen. Behalve het aanplanten van groen kan er ook gezorgd worden voor bestrating, verlichting, een vijver en alles wat u maar wenst en past in de tuin. Een hovenier werkt vaak met een heel team omdat er soms zware werkzaamheden voorkomen en als er bepaalde zaken zijn die hij niet zelf kan huurt hij daar een ander bedrijf voor in.

Bestrating

Als de hovenier de klus aangenomen heeft om uw tuin opnieuw in te richten kan het ook zijn dat u er een verhard deel in wilt hebben zoals een terras om lekker te relaxen of paadjes. Er zijn hoveniers die de bestrating zelf aanleggen maar in veel gevallen werken ze samen met een stratenmaker. Deze wordt ingehuurd om de verharde delen van uw tuin in orde te maken op basis van het reeds gemaakt ontwerp.

Tuinonderhoud

Als uw tuin eenmaal aangelegd is behoeft deze natuurlijk ook het nodige onderhoud. Veel mensen kiezen ervoor dit zelf te doen maar in bepaalde gevallen lukt dat niet altijd. Zo is de tuin misschien gewoon te groot om in uw eentje bij te houden of heeft u geen verstand van snoeien of vindt u het gewoon geen leuk werk om te doen. Wat de reden ook is, als u het niet zelf wilt doen kunt u ook voor het tuinonderhoud een hovenier inschakelen. Als de tuin is aangelegd door een hovenier weet deze ook precies wanneer het nodig is te snoeien en ander onderhoud te doen. Zo blijft uw tuin het mooist, het hele jaar door. Als u een contract afsluit met een hovenier kan er regelmatig onderhoud gepleegd worden zodat u zelf nergens geen omkijken meer naar heeft.

Dit vind je misschien ook leuk...