Wel of geen aankoopmakelaar?

aankoopmakelaar

Ben je op huizenjacht, dan is een aankoopmakelaar wellicht een goed idee. Een aankoopmakelaar is iemand die particulieren en bedrijven helpt bij het kopen van een woning of andere panden. De aankoopmakelaar kan een deel van je stress wegnemen die met de aankoop van een woning gepaard kan gaan.

De definitie van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar helpt je dus bij het vinden en kopen van een huis. Je kunt dat proces helemaal uit handen geven, maar je kunt ook bij een aankoopmakelaar terecht als je bijvoorbeeld alleen ondersteuning wil bij het onderhandelen. Ga je voor het hele plaatje dan helpt de makelaar uiteraard ook bij het doornemen van de koopakte, de afhandeling bij de notaris en de sleuteloverdracht.

Opdrachten van een aankoopmakelaar

Heb je een aankoopmakelaar gevonden, dan kun je hem de opdracht geven om te zoeken naar een passende woning. De makelaar zal dan jouw woonwensen in kaart brengen en voor jou op zoek gaan. Het voordeel is dat hij de markt kent en jij niet. Hierdoor weet hij vaak ook dat er spoedig woningen op de markt komen die nog niet op Funda of een andere woningwebsite te zien zijn.

Is een geschikte woning gevonden, dan gaat de makelaar samen met jou de bezichtiging doen. Belangrijk is dat hij of zij dat met een objectieve bril doet. De aankoopmakelaar is bij de bezichtiging de spiegel waarin je jouw enthousiasme of teleurstelling kunt laten zien.

De aankoopmakelaar zal ervoor zorgen dat de woning aan jouw wensen voldoet en kan namens jou vragen stellen aan de verkoper. Hij kan je na de bezichtiging ook objectief advies geven over de waarde van de woning en of er eventueel kan worden bijgebouwd, de technische staat van de woning, of het raadzaam is om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren en of er extra kosten zijn zoals erfpacht en verbouwingskosten. Ook weet hij of er sprake is van een Vereniging van Eigenaren, wat ook extra kosten met zich meebrengt.

aankoopmakelaar woning

Belangrijke overwegingen

Of je een aankoopmakelaar in de arm neemt of niet, zal je helemaal zelf moeten bepalen. Wel zijn er enkele overwegingen die je keuze kunnen vergemakkelijken. Informeer bijvoorbeeld bij familie, vrienden of kennissen naar de ervaringen met een aankoopmakelaar.

Nodig ook meerdere makelaars uit om een goed vergelijk te kunnen maken. Niet alleen kun je dan opmaken of het klikt met een makelaar, je krijgt zo ook inzicht in de kosten. De makelaarscourtage wil nog wel eens verschillen. Het varieert naar gelang de geleverde diensten en het aankoopbedrag van de woning, zo tussen de 0,5% en 2% van de koopsom. Soms wordt ook wel vooraf een bepaald tarief afgesproken. Dit ligt dan veelal rond de €1500.

Handig: Op Makelaargids.org vind je alle erkende aankoop- en verkoopmakelaars in Nederland.

Een andere overweging die je zeker mee moet nemen bij de keuze van een aankoopmakelaar is het lidmaatschap van een branchevereniging. Dit is belangrijk omdat makelaars die zijn aangesloten bij een branchevereniging dienen te handelen volgens een erecode. Ook zijn ze verplicht om opleidingen te volgen om hun kennis op peil te houden. Ze zijn dan bovendien officieel beëdigd door de rechtbank, waardoor je met een gerust hart kan zeggen dat je in zee gaat met een erkende aankoopmakelaar.

Handig: Brancheverenigingen
VBO Makelaar
NVM Makelaar

Voordelen van een aankoopmakelaar

Je kunt het dus ook zelf doen, die woning zoeken en kopen, maar een aankoopmakelaar is wel zo handig als je daar geen tijd voor wilt vrijmaken of er de kennis niet voor hebt. Ook kan het zijn dat je het allemaal gedoe vindt. Een aankoopmakelaar biedt dan veel voordelen. Een aankoopmakelaar kent de markt en weet daardoor sneller een geschikte woning voor je te vinden. Ook neemt hij het regelwerk waar jij zo tegenop ziet uit handen terwijl jij je handen vrij hebt om andere dingen te doen. Zo maakt hij de afspraken en de aankoopstrategie en liggen eventuele juridische consequenties bij hem.

Ook hoef je nu niet zelf al die woningsites af te struinen. Het aankopen van woningen is zijn dagelijks werk en hij is emotioneel onafhankelijk. In jouw enthousiasme zie je mogelijke gebreken aan de woning minder snel dan de makelaar en hierdoor kan hij ook beter onderhandelen.

De kosten voor een aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar. Lees hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Meer informatie over wat een aankoopmakelaar voor je doet (bron: finler.nl)

Nadelen van een aankoopmakelaar

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Allereerst natuurlijk de kosten. Een aankoopmakelaar gaat natuurlijk niet voor niets voor jou op zoek naar een passende woning. Je bespaart dus geld als je zelf op zoek gaat naar een woning. Daarnaast zal je goed moeten kijken of je wel een goede aankoopmakelaar vindt. Hierin zijn ook allerlei verschillen en deze zoekgang alleen al, kost tijd. Belangrijk is dat de makelaar echt jouw wensen behartigt en niet uit is op snel zakendoen of handelt vanuit commercieel belang. Ook moet de makelaar kennis van zaken hebben, zodat jij hem in alle vertrouwen die klus kunt laten doen.

Meer informatie over de nadelen van een makelaar (bron: familievandokkumburg.nl)

Een aantal handige links over het inschakelen van aankoopmakelaars:
Wat heb je aan een aankoopmakelaar? (bron: Business Insider)
Artikel: Eerste huis kopen zonder of met aankoopmakelaar (bron: knab.nl)
Artikel: Heb je een aankoopmakelaar nodig? (bron: Radar)