Halfverharding: Het pad één met de natuur
Om je pad weer een nieuwe uitstraling te geven, zou je kunnen kiezen voor halfverharding. Halfverharding is een breed begrip. Grind, steenslag, houtsnippers zijn voorbeelden van halfverharding. Halfverharding is dan ook niet meer dan een onsamenhangend materiaal dat samen meer draagkracht levert dan de originele grond. Deze vorm van het bestraten van je pad biedt vele voordelen ten opzichte van gesloten verharding. Zo wordt je pad één met de natuur wanneer je gebruik van natuurlijke materialen.
De voordelen van halfverharding
Dat halfverharding voor een natuurlijke uitstraling zorgt, is nog maar één van de vele voordelen van halfverharding. Over het algemeen is de aanleg van halfverharding ook een stuk goedkoper dan de aanleg van gesloten verharding, zoals klinkers of asfalt. Daarnaast leent halfverharding zich uitstekend voor afwijkende vormen, zoals een kronkelpad of een rond terras. Ook zijn beschadigingen makkelijk te herstellen en is een halfverharding waterdoorlatend, waardoor er minder plasvorming ontstaat. En bij losliggend materiaal, zoals grind of steenslag, wordt het vaak als voordeel gezien dat bezoekers goed hoorbaar zijn, wanneer ze aan komen lopen of rijden.
Verschillende soorten halfverhardingen
Een mooie uitstraling van je pad kan grind geven. Maar grind blijft door haar ronde vorm een losse toplaag. Om verplaatsing te voorkomen is het daarom verstandig om de grind in te sluiten met opsluitbanden, palissade bandjes of bijvoorbeeld een rij klinkers. Het zelfde geldt voor ander losliggende soorten halfverharding, zoals boomschors, schelpen of houtsnippers. Wanneer je toch graag de uitstraling van grind wilt, maar niet het losliggende materiaal, dan zou je kunnen kiezen voor leemgrind. Doordat er leem aan de grind is toegevoegd, verkleeft het grind en blijft het beter liggen. Daarnaast zijn er ook nog andere duurzame materialen voor de aanleg van halfverharding. Een voorbeeld hiervan is Nobre Cal, een fijnkorrelig breekmateriaal afkomstig uit kalkgesteente.
Aanleg en onderhoud van halfverharding
Boomschors en houtsnippers worden vaak zo op de bovengrond geplaatst. Eventueel kan er onder deze toplaag een anti- worteldoek geplaatst worden om onkruidgroei tegen te gaan. Wanneer het pad of terras aangelegd wordt met een steenachtig materiaal zal er iets meer voorbereiding nodig zijn. Zo is het verstandig eerst zo’n 70 cm uit te graven voor stabiliteit. Daarboven breng je een zandfundering aan, dat uiteraard goed aangetrild dient te worden. Dit bevordert het afstromen van regenwater en zorgt voor de stabiliteit. Wordt er veel onkruidgroei verwacht, dan kan hierboven een anti-worteldoek geplaatst worden, alvorens de halfverharding aangebracht wordt.
Het onderhoud van halfverhardingen vergt niet veel tijd. De toplaag van de halfverharding zal jaarlijks wat aangevuld moeten worden. Dan zouden de ingezakte plekken ook wat hersteld kunnen worden. En wanneer halfverhardingen regelmatig aangeharkt worden, krijgen mos, algen en onkruid minder kans; groot onderhoud is dan overbodig. De tuinpad of terras blijft mooi en je pad is één met de natuur!