Welke saunakachel is het beste voor je sauna?

Sauna kachels

Steeds meer mensen hebben een sauna in hun woning of tuin, waarin zij na een lange dag werken heerlijk tot rust kunnen komen. Door het sterk gegroeide aanbod aan sauna’s is het steeds goedkoper geworden om te investeren in een nieuwe sauna. Wanneer je momenteel al wel een saunaruimte hebt, maar nog geen saunakachel, is het raadzaam om dit artikel te lezen. Een saunakachel installeren is tegenwoordig dermate makkelijk geworden, dat je hier geen hulp van vakmensen voor nodig hebt. Je kunt de gewenste saunakachel eenvoudig online bestellen en zelf in je saunaruimte plaatsen. Een saunakachel wordt gezien als het hart van een sauna, waardoor het belangrijk is om de juiste keuze te maken!

Verschillende soorten saunakachels

Saunakachels worden in verschillende modellen aangeboden. Naast het verschil in formaat, bestaat er een verschil in de manier waarop de warmte door de saunakachel opgewekt wordt. De ene saunakachel is bijvoorbeeld hout gestookt, terwijl andere saunakachels op elektriciteit werken. Wanneer je kiest voor een elektrische saunakachel kan het noodzakelijk zijn om een apart soort stopcontact te laten installeren in de sauna, afhankelijk van de hoeveelheid energie die een saunakachel nodig heeft. Bij grootstroomverbruikers moet vaak een extra groep in de meterkast worden aangebracht. Houd hier rekening mee bij het maken van je keuze!

Tip: laat je adviseren over het type saunakachel wat past bij de sauna die je hebt. Het kan voorkomen dat een Finse sauna een ander type saunakachel nodig heeft dan een inbouwsauna.

De werking van een saunakachel

Bovenop de saunakachel liggen saunastenen, die door de hitte van de kachel worden opgewarmd. De saunastenen zorgen ervoor dat de warmte vastgehouden wordt en verder wordt verspreid door de saunaruimte. Zo wordt een constante, fijne temperatuur aangehouden in de sauna. De precieze werking van de saunakachels verschilt per model.