Brandhout of openhaardhout?

brandhout

Brandhout of openhaardhout kopen? Wat is het verschil? of is er daadwerkelijk geen verschil? De verschillen zijn er zeker. Je moet goed nadenken over de risico’s en voordelen bij brandhout en openhaardhout. Laat je daarom goed informeren.

Openhaardhout

Wat is openhaardhout precies? Openhaardhout is hout dat speciaal wordt gekapt en verwerkt voor in de openhaard. Openhaardhout is gedroogd. Dit kan op twee wijzen: ovengedroogd en natuurlijk gedroogd. Ovengedroogd wil zeggen dat het hout voor een bepaalde tijd in de oven is geweest om het vocht eruit te halen. Dit zorgt ervoor dat het hout extra goed brandt. Natuurlijk gedroogd hout bevat over het algemeen iets meer vocht. Het hout is wel minimaal een jaar bewaard, zodat ook dit hout erg droog is en goed brandt. Openhaardhout is van goede kwaliteit. Het hout brandt goed, lang en mooi. Het nadeel van openhaardhout is dat je ook voor de kwaliteit betaald.

Brandhout

Nu vraag je je natuurlijk af, wat is brandhout dan? Brandhout is hout dat rechtstreeks uit het bos komt. Sommige leveranciers, vooral langs de weg dus pas hier goed mee op, verkopen brandhout in plaats van openhaardhout. Het nadeel van brandhout is dat het hout erg veel vocht bevat. Hierdoor kan het hout gaan roken. Dit is over het algemeen slecht voor de luchtwegen. Schadelijk is het meestal niet. Daar komt bij kijken dat je vaak helemaal geen brandhout mag verzamelen. Je moet een kapvergunning aanvragen. De kosten van een kapvergunning zijn zo rond de 42 euro. Als je zelf brandhout verzamelt, dan is het hout natuurlijk helemaal gratis. De kwaliteit laat echter de wensen over.

Advies

Misschien kun je het alwel aan de vorige alinea’s opmaken. Er wordt geadviseerd om openhaardhout te kopen in plaats van brandhout te sprokkelen. De kwaliteit is een stuk beter en het bespaard je een hoop ongemak. Daarbij loop je een minder groot risico. Het kost echter wel meer geld. Daarom is het verstandig om goedkoop openhaardhout te kopen. Vergelijk de verschillende leverancier en koop bij de laagste aanbieder. Je loopt over het algemeen minder risico als je openhaardhout koopt bij een webshop. Zij leveren geheid goede kwaliteit. Met ‘houtboertjes’ langs de weg is dit risico groter. Zij kunnen brandhout verkopen in plaats van haardhout.