Duizenden huizen verkocht zonder energielabel

Duizenden huizen verkocht zonder energielabel

Het is tegenwoordig verplicht om uw huis te verkopen met een energielabel. De bedoeling van het energielabel is om mensen bewuster met energie te laten omgaan. Het is eigenlijk al jaren verplicht, maar bijna niemand houdt zich er aan. De eerste zes maanden van 2015, zijn er 129.446 huizen verkocht. 26% van deze huizen was niet voorzien van een energielabel. Het percentage is sinds het begin van het jaar erg gedaald, toen was het nog 32% (Bron: RTL nieuws).

De reden van de daling is dat er steeds strenger op wordt gecontroleerd of uw huis wel over een energielabel beschikt bij de verkoop. Zo zijn er de eerste 3000 aanmaningen al verstuurd. Men heeft dan de kans om binnen 6 weken alsnog een energielabel op te laten stellen. Is er na die periode nog geen energielabel opgesteld, dan wordt er een tweede aanmaning gestuurd. Na deze periode volgt er een boete van €405,-.

Hoe krijgt u een hoog energielabel?

Een energielabel is gebaseerd op de energiezuinigheid van uw huis. Het slechtste label dat uw huis kan krijgen, is G. G staat voor zeer onzuinig. A is het beste label en staat voor zeer zuinig. Het liefst wil u natuurlijk dat uw huis zo hoog mogelijk staat. Om uw huis energie zuiniger te maken zijn er een aantal maatregelen die u kunt toepassen. Wij vertellen u iets over een aantal acties die u kunt ondernemen om het energielabel van uw woning positief te verbeteren!

HR glas

Door het nemen van HR glas, ook wel dubbel glas kunt u al veel energie besparen. HR++ is hiervoor de beste optie. HR++ glas is dubbel glas met een coating, argon vulling en een brede spouw. Het is daarmee de glassoort met de hoogste isolatiewaarde. Het aanschaffen van HR++ glas kost is wel een investering. De aanschafkosten van een gemiddelde eengezinswoning lopen al op tot €3500,-. Daarentegen heeft u wel het voordeel dat u het bedrag binnen 12 jaar vaak al heeft terugverdient. Dit door een jaarlijkse besparing van gemiddeld €300,-. Het overwegen van HR++ Glas is dus zeker de moeite waard!

Isolatie

Goede isolatie heeft groot effect op het energielabel van uw huis. Isolatie houdt de warmte beter binnen, en de kou beter buiten. Dit betekent een hele hoop energiebesparing! Het levert een constante temperatuur, beter wooncomfort en het houdt ook het geluid van buiten beter buiten uw huis. Er zijn veel verschillende soorten manieren van isolatie. Zo kunt u kiezen voor spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Spouwmuurisolatie is in vrijwel alle huizen gebouwd na 1980 al aanwezig. Dak- en vloerisolatie kunt u zelf later nog overwegen. Het aanschaffen kost even wat, maar de energiekosten die u bespaart, zijn zeker niet verkeerd! Vloerisolatie bespaard op een gemiddeld huishouden zo ongeveer €200,-, spouwmuurisolatie ongeveer €600,- en dakisolatie wel tot €650,- per jaar!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om het energielabel van uw woning te verbeteren door de toepassing van isolatie? Neem dan gerust contact op met de vakmannen van Wavlo Isolatie.

Zuinige cv-ketel

Beschikt u over een VR-combiketel? Het is verstandig om deze te laten vervangen door een HR-combiketel. Een HR-ketel heeft een rendement vanaf 100% dit betekent dat alle omgezette warmte nuttig wordt gebruikt. Dit omdat de waterdamp die de ketel produceert niet wordt verdampt. Een HR-ketel in bespaart al snel €200,- per jaar in vergelijking met een VR-ketel.

Dit vind je misschien ook leuk...