Snijden en buigen van buizen

snijden buigen pijpen

Het buigen en snijden van buizen kunt u na enige oefening best zelf doen. Hoe doet u dit nou zelf en wat heeft u nodig om dit veilig te doen? Wij hebben een aantal verschillende werkwijzen voor u op een rijtje gezet.

Snijden

1. IJzerzaag

Een ijzerzaag is geschikt voor het doorsnijden van allerlei maten buizen. Het zaagblad bestaat uit hardstaal, en zorgt ervoor dat u bijna alle materialen gemakkelijk kunt doorsnijden. Als u een buis doorzaagt met een ijzerzaag, moet u er voor zorgen dat de buis stevig vast zit. U kunt dit doen met uw hand, maar ook kunt u het stuk buis vastmaken tussen een klem. Maak eerst een streepje op de plaats waar u wilt snijden. Maak dan een klein groefje. Zodra de zaag stevig tussen het groefje staat, kunt u met rustige en lange slag de buis doorzagen.

2. Pijpsnijder

Een pijpsnijder is een gereedschap dat helpt om de wat dunnere buizen makkelijk door te snijden. Ze zijn geschikt voor verschillende materialen. Een lichter model is geschikt voor dunner materiaal als koper of buizen met een dunne wand. De zwaardere zijn voor dikke stalen buizen. Als u een pijpsnijder gebruikt, meet u als eerst de lengte van het benodigde stuk buis op. Maak op dit punt een potloodstreepje op de buis zodat u precies weer tot waar de buis gesneden moet worden. Leg nu de buis op het snijdwiel precies op het streepje. Draai nu de snijder rond en stel hem telkens weer een beetje bij. Ga zo door tot de buis is doorgesneden.

Buigen

1. Buigveer

Met een buigveer kunt u bochten maken in buizen van kunststof en zacht koper. Vaak wordt een buigveer gebruikt voor buizen met een kleinere diameter. Een buigveer is makkelijk te gebruiken. Als eerst meet u waar de bocht in de buis moet komen. Plaats vervolgens de buigveer zo dat het midden van de veer ongeveer in het midden van de bocht is geplaatst. Nu kunt u de buis in de gewenste hoek buigen.

2. Buigijzer

Een buigijzer wordt gebruikt voor koper en ijzer met een wat grotere diameter. Een buigijzer heeft twee armen, de ene arm heeft een afgezaagd deel waar de buis in wordt gelegd. De andere arm heeft een uitgefreesd deel zodat de buis goed blijft liggen. Leg een stuk buis tussen de twee armen en trek dezen naar elkaar toe. Dit tot de buis in de gewenste hoek is gevormd.

Houtens

Het buigen van buizen kan best lastig zijn indien u niet beschikt over de juiste apparatuur of kennis. De loodgieters en klusjesmannen van Houtens.nl hebben ruime ervaring in klussen. Het buigen en snijden van buizen is een eenvoudige opdracht voor een vakman. Neem gerust contact op met Houtens indien u hulp nodig heet.