Ontstoppen van de afvoer

Zelf de afvoer ontstoppen

Een verstopte afvoer is natuurlijk erg vervelend. Toch is het een probleem dat je vaak gemakkelijk zelf kunt oplossen. Er zijn verschillende manieren om de afvoer te ontstoppen in een aantal eenvoudige stappen. Hier lees je een aantal manieren en mogelijkheden voor het ontstoppen van de afvoer.

Sifon ontstoppen

Als uw gootsteen of wastafel is verstopt, kan het vaak werken om de sifon goed schoon te maken. Dit doe je door een emmer onder de sifon te zetten en de sifon open te draaien. Als de dop van de sifon is opengedraaid komt er vaak veel viezigheid en water uit. Het sifon kan je gemakkelijk schoonmaken doormate van een borsteltje als bijvoorbeeld een oude tandenborstel. Draai na het schoonmaken de sifon weer dicht en zorg ervoor dat deze goed vast gedraaid is. Als deze niet goed zit vastgedraaid kan er lekkage ontstaan.

Soda

Soda is een goede manier om de afvoer eenvoudig te ontstoppen. Soda is erg goedkoop en makkelijk verkrijgbaar in de supermarkt. Om te ontstoppen met soda, heb je azijn, heet water en natuurlijk soda nodig. Schenk een kopje vol met soda in de afvoer of gootsteen waar de verstopping plaats vindt. Hierna giet je een flinke scheut azijn op de soda. Nu kan je de soda wegspoelen met heet water. Als de verstopping na één keer nog niet weg is, herhaal je deze methode tot ongeveer 4 keer op één dag.

Plopper

Een plopper is vaak goed voor de wat ernstigere verstoppingen. Een ontstopper gebruik je door een laagje water in de wasbak te laten lopen. Nu kan je de zuignap van de plopper over het afvoerputje heen zetten. Haal nu de stok van de plopper een paar keer krachtig op en neer, maar zorg er voor dat de zuignap niet losraak! Met een beetje geluk is hierna het vuil uit de afvoer in stukjes gebroken en is de afvoer ontstopt.

Ontstoppingsveer

Een ontstoppingsveer is een ijzeren veer waarmee je als het ware in de afvoerbuizen prikt om de verstopping te verwijderen. Als de afvoer van de wastafel is verstopt, zal de dunste dikte ontstoppingsveer het meest geschikt zijn. Door de veer zo ver mogelijk in de buis te duwen en heen en weer te bewegen, kun je de verstopping losmaken. Als de verstopping is losgemaakt is het verstandig om met (heet) water na te spoelen om eventuele resten van de verstopping weg te spoelen.

Chemische middelen

Dit is misschien niet de meest milieuvriendelijke manier en wij raden dan ook aan om dit pas uit te voeren als voorgaande manieren niet hebben gewerkt. Er zijn veel soorten chemische ontstoppingsmiddelen verkrijgbaar op de markt. Een voordeel is dat de middelen makkelijk in gebruik zijn en dat ze bijna altijd positief effect hebben op het verwijderen van de verstopping. Nadelen zijn weer dat ze slecht zijn voor het milieu, de afvoer en ook nog eens de huid kunnen aantasten. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing voor gebruik hiervan!

Niks werkt?

Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om de verstopping weg te halen, maar heeft niks resultaat gehad? Dan is het waarschijnlijk tijd om professionele hulp in te schakelen! Riolering- en Loodgietersbedrijf Eteb heeft ruime ervaring in het verhelpen van verstoppingen en helpt daarbij dan ook graag!

Dit vind je misschien ook leuk...