Afvoer aanleggen

riolering

Een rioleringssysteem is tegenwoordig onmisbaar geworden in huis. Want alle afvoeren van een bedrijfspand of van uw woning komen op het riool uit. Om nare geuren en lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de riolering goed wordt aangelegd. De afvoer bij u in huis bestaat meestal uit onderdelen die gemaakt zijn van PVC die met lijm aan elkaar zijn bevestigd. Ook zijn er afvoeren die zijn voorzien van afdichtingsringen die van rubber zijn gemaakt. De onderdelen van dit afvoer zijn eenvoudig los te maken en aan elkaar vast te zetten.

Stap voor stap uw afvoer aanleggen

Wilt u uw eigen afvoer monteren of wilt u weten hoe dit moet? Leest u dan dit artikel, wij leggen u uit hoe dit moet in kleine stapjes!

 • Bepaalt u van te voren welke maat afvoer u moet hebben. Elk type afvoer heeft een andere maat nodig. Het afvoersysteem in uw huis moet belucht worden. Er bestaat een kans dat als de afvoer niet belucht wordt de afvoer vacuüm trekt als het water wegloopt. Als dat gebeurt kunnen er nare geuren uit het riool vrijkomen doordat de stankafsluiters van de sifon worden leeg getrokken.
 • Monteert u nu de sifon op de afvoer.
 • Nu wordt het tijd dat u de buizen gaat doorzagen. De buizen met een doorsnede van 110 mm kunt u het beste doorzagen met een handzaag. Zorgt u er wel voor dat u dit in een rechte lijn doet.
  Moet u een twee lengtes pijp met elkaar verbinden doet u dit dan met een bocht, Y- of een mof T stuk. Houdt er wel rekening mee dat de pijp daar nog een centimeter of 2 invalt. Heeft u alle pijpen in elkaar geschoven, dan kunt u gaan controleren of ze goed passen.
 • Zet nu markeringen op de onderdelen die u kunt draaien. Zo weet u dat u de onderdelen op de correcte manier lijmt bij het plaatsen.
 • Schuurt u nu de uiteinden en binnenkanten van de moffen, buizen en bochten. Smeert u daarna de uiteinden van de buizen in met harde PVC lijm en schuift u ze in elkaar.
 • De sifon is nu klaar op weer vastgeschroefd te worden. schuift u de bevestigingsmoer over de afvoer en schroeft u vervolgens de sifon vast.
 • Bij een toilet moet eerst de rioolbuismof over de PVC afvoerpijp geschoven worden. Dan kunt u de toiletpot hier weer overheen zetten.
 • U kunt u beginnen met de afwerking. Spuit met sanitairkit op de onderkant van uw toilet.
 • Bij een wasmachine moet u de afvoerpijp en de daar inschuivende PVC zwanenhals vastlijmen.
 • Zorgt u er wel voor dat u de afvoerbuizen goed met beugels vastzet aan de muur.

Uw afvoersysteem is nu klaar!

Als u eenmaal weet hoe het precies moet is de klus snel geklaard. Controleert u na de tijd wel goed of al het water ook mooi wegloopt het riool in. Hulp nodig? Schakel dan een expert in. 247-Riooldienst staat voor u klaar!

Dit vind je misschien ook leuk...