Welke vloer bij vloerverwarming?

Verwarming

Vloerverwarming is steeds populairder. In veel nieuwbouw woningen wordt de begane grondvloer standaard uitgerust met deze vorm van verwarming. Dit is niet vreemd, want vloerverwarming heeft vele voordelen. Ten eerste verwarmt vloerverwarming het huis gelijkmatig. Dit werkt kostenbesparend. Daarnaast creëert deze oplossing extra ruimte in de woning doordat er geen radiatoren geplaatst hoeven worden. Maar waarmee moet u rekening houden met uw vloer? Zijn er soorten vloeren die niet gebruikt kunnen worden in combinatie met verwarming?

Houten vloer

De meeste mensen prefereren houten vloeren in de woonkamer. Bij vloerverwarming is dit niet de meest voor de hand liggende keuze, maar het gebruik van een houten vloer is zeker mogelijk. Er dient wel rekening gehouden te worden met een aantal zaken. De ondergrond mag niet “zwevend” liggen, omdat de ruimte er tussen dan isolerend werkt. Het moet dus gelijmd worden aan de ondervloer. Door de temperatuurverschillen zal een houten ondergrond gaan werken. Hierdoor is de kans groot dat er scheuren of vervormingen ontstaan. Als u toch een houten vloer als vloerverwarming wenst, wordt er vaak lamelparket geadviseerd. Dit bestaat uit gelaagde planken waardoor scheuren en vervormingen zoveel mogelijk worden voorkomen.

Laminaat

Laminaat is minder geschikt bij gebruik van vloerverwarming als hoofdverwarming. Laminaat heeft een isolerende werking, waardoor er meer moet worden gestookt om de ruimte te verwarmen. Dit levert extra stookkosten op. Daarnaast kan het nodig zijn om alsnog extra radiatoren te plaatsen omdat de ruimte onvoldoende verwarmt wordt. Tenslotte ondervindt laminaat ook hinder van werking van het hout door de temperatuurswisselingen. Al met al niet de beste keuze.

Linoleum, marmoleum of vinyl

Een uitstekende combinatie met verwarming is het gebruik van linoleum, marmoleum of vinyl. Deze materialen hebben een hele goede warmteoverdracht, waardoor de warmte makkelijk wordt doorgegeven en het de ruimte snel verwarmt. Een nadeel is dat de onderkant gelijmd dient te zijn aan de ondervloer.

Natuursteen en plavuizen

Natuursteen en plavuizen zijn de beste vloersoort in combinatie met verwarming. Het grote voordeel van dit materiaal is dat ze de warmte opnemen en geleidelijk weer afgeven. Op deze manier gaat er het minst aan warmte verloren wordt de energie effectief benut. Natuursteen als vloerverwarming is energiebesparend.

Tapijt

Tapijt kan alleen gebruikt worden wanneer de onderkant van het tapijt volledig wordt gelijmd. Ook dient de onderkant geschikt te zijn voor verwarming. Bijvoorbeeld een tapijt met een foamlaag of gespannen tapijten zijn niet geschikt. Daarnaast kan het tapijt droog worden, waardoor het statisch wordt. Als u tapijt wenst, vraag altijd goed na of dit in uw situatie geschikt is.

Bron: Van Vliet Vloerverwarming, specialist in Amsterdam en omgeving.