Tekort zelfstandige woningen voor ouderen

woningtekort ouderen

Sommigen ouderen geven de voorkeur om in een verzorgingshuis te wonen omdat ze daar met leeftijdsgenoten samenwonen en ze zich dus minder alleen voelen. Andere ouderen kiezen er juist voor om lang zelfstandig te wonen, maar dat gaat niet altijd even goed. Huizen moeten aangepast worden en dat kan niet iedereen betalen. Daarom moeten er meer ouderenwoningen komen vindt de PvdA.

Volgens de partij zouden minister Blok van Wonen en staatssecretaris van Rijn (Volksgezondheid) een plan moeten ontwerpen zodat ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Hier kan onder meer nieuwbouw instaan maar ook aanpassingen aan woningen behoren tot het plan. Kamerlid Jacques Monasch vindt dat er ieder jaar 44.000 woningen aangepast moeten worden.

Er is al een soortgelijk plan, maar dat is gericht op de huisvesting van studenten. Het plan werkt goed en zoiets zou er ook voor ouderen moeten komen, legt Monasch uit. De vraag naar aangepaste woningen en woonvormen voor ouderen stijgt sterk. Van Rijn wil een beleid om mensen langer thuis te kunnen laten wonen bijvoorbeeld door familieleden zorg te laten regelen.

Omdat er een tekort dreigt, moet er snel wat ondernemen worden. Daarom moeten gemeenten, zorgaanbieders en vastgoedpartijen binnenkort om de tafel gaan zitten om op korte termijn een plan te bedenken. Er moet een einde komen aan de grote wooncomplexen waarbij ouderen behandeld worden als een nummertje; het moet persoonlijker, vindt Monasch.

Wat voor technieken kunnen ouderen zelfstandiger maken?

Om ouderen goed zelfstandig te kunnen laten wonen, zijn er aanpassingen aan de woningen vereist. Dingen worden eenvoudiger gemaakt waardoor het gemak voor de ouderen toeneemt. Hierbij kun je denken aan een traplift zodat de persoon niet meer naar boven hoeft te lopen. Ook behoren ondersteuningen in de keuken en douche tot de mogelijkheden. Een deurdranger kan er voor zorgen dat deuren automatisch open en dichtgaan.

Niet alle woningen zijn geschikt voor ouderen.