Lekkende radiator zelf repareren

Lekkende radiator

Een lekkende radiator, hier zit niemand op te wachten natuurlijk. Gelukkig zijn er een aantal manieren om de meest voorkomende soorten lekken snel en gemakkelijk zelf te verhelpen. Wat kunt u doen tegen een lekkende radiator? Wij vertellen u er meer over!

Oorzaken

Meestal komt het lek uit de verbinding tussen de radiator zelf en de buizen waaraan de radiator zit bevestigd. Het kan dat de groef niet goed is aangedraaid of net wat scheef zit. Deze manier van lekkage is vaak gemakkelijk te verhelpen. Ook is het goed mogelijk dat de buizen versleten zijn, of dat er een klein gaatje in de verwarmingsbuis zit. Een gat in de buis kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld iemand op is gaan hangen.

Verhelpen

U kunt vaak gemakkelijk zelf het lek oplossen, dit doet u als volgt:
– Heeft u een lek, zet dan eerst bijvoorbeeld een emmer onder het lek om verdere beschadigingen aan bijvoorbeeld de muur of de vloer te verwijderen.
– U kunt de toevoer naar de verwarming uitschakelen. Zo kunt u gemakkelijker met de verwarming werken.
– Laat nu de radiator leeglopen. Vang het water op in een emmer.
– Maak nu de koppeling tussen de radiator en de buizen los. Als de koppeling de oorzaak van de lekkage is, bekijk deze dan goed en controleer deze op slijtage. Als er slijtage heeft plaatsgevonden, is het verstandig om nieuwe koppelingen aan te schaffen. Anders kunt u de koppeling op de goede manier stevig weer vastmaken.

Professional

Heeft u het idee de lekkage niet te maken heeft met de koppeling van de buizen, of heeft u zelf niet de juiste kennis om het lek te repareren. Wij adviseren om dan het zekere voor het onzekere te nemen en een vakman zoals Joslaan in te schakelen. Op deze manier weet u zeker dat de reparatie op een vakkundige manier wordt uitgevoerd.