Stopcontact plaatsen

Stopcontact plaatsen

Heeft u niet genoeg stopcontacten in uw huis? Dan kunt u er voor kiezen om uw eigen stopcontact te plaatsen. U kunt zelf gemakkelijk een stopcontact plaatsen als u een beetje handig bent. Let er wel op dat erg voorzichtig te werk gaat. Als u niet voorzichtig en veilig omgaat met elektriciteit kan dit erg gevaarlijk zijn! Bent u niet zeker van uw zaak of heeft u geen kennis van elektriciteit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met Koldijk Elektrotechnisch Installatiebedrijf.

Stap 1 – Bouwtekening

Maak als eerst een bouwtekening. Deze zal u de klus wat gemakkelijker maken. Maak op de tekening de kortste en gemakkelijkste route naar de centrale doos. Hier komen alle leidingen van lichtpunten, schakelaars en stopcontacten samen.

Stap 2 – Leidingen trekken

Trek nu de leidingen verticaal naar boven of onderen. Maak met een boor de leiding doorvoer en trek de leidingen hierdoor verder naar de centrale doos. Verbind de leidingen nog niet aan de centrale doos, dit doet u in stap 5.

Stap 3 – Bepaal de plaats

Schroef nu het stopcontact op de gewenste plaats tegen de muur aan. Dit kunt u doen met geschikte schroeven en pluggen. Het is aan te raden om de stopcontacten te plaatsen met een waterpas zodat u zeker weet dat het stopcontact goed is geplaatst.

Stap 4 – Elektriciteitsbuizen

Bescherm de leidingen die u heeft gelegd nu met elektriciteitsbuizen. Als u dit niet doet, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan! Zaag de buizen op maat en verbindt dezen met moffen aan elkaar vast. Voor in bochten kunt u bochtstukken gebruiken.

Stap 5 – Vastzetten van de leidingen + snoeren trekken

Zet nu de leidingen vast aan de centrale doos. U kunt het beste de leidingen door de muur heen weg werken. Zo ziet u verder niet waar de leidingen lopen. Nu kunt u de snoeren door de leidingen heentrekken.

Stap 6 – Bevestig de draden

Let op! Zorg ervoor dat u bij dit onderdeel de stroom heeft uitgeschakeld! U kunt nu de juiste draden aan elkaar vast maken. Bevestig elke kleur aan de zelfde kleur draad. Zijn alle draden bevestigt? Dan kunt u testen of de stroom het doet. Dit doet u door de stroom er op te zetten en kijken of het desbetreffende apparaat werkt.