Zelf dubbel glas plaatsen

zelf dubbel glas plaatsen

Door glas zelf te plaatsen bespaart u vele kosten aan de plaatsing. Denk er goed aan dat als u zelf glas zet dat u er rekening mee moet houden dat het plaatsen van glas niet geheel ongevaarlijk is! Houdt u daarom goed aan de veiligheidsvoorschriften en zorg dat u goed weet waar u mee bezig bent! Ook is de kans groter dat er een lek in dubbel glas komt als u dit zelf plaatst. Bent u toch van plan om wel uw eigen dubbel glas te plaatsen, volg dan de volgende stappen voor een goed resultaat.

Wat heeft u nodig?

• Stanley mes
• Hamer
• PH band
• Nijptang
• Kit
• Glaszuiger

Stap 1 – opmeten

Meet als eerste op wat de grootte van het glas moet zijn. U kunt dit doen van glaslat naar glaslat, hier zullen een aantal millimeters bij het raam opgeteld moeten worden zodat het goed past. Het aantal millimeters is afhankelijk van de diepte van de sponning. Ook kunt u het glas van sponning naar sponning meten. Hierbij zult u ongeveer 7 millimeter van het glas moeten afhalen.

Stap 2 – Oude glas verwijderen.

Verstandig is om eerst de vloer af te dekken met een afdekzeil. Nu kunt u de kit van het oude kit los snijden door middel van een stanleymes. Hierna kunt u de glaslatten losmaken. Dit kunt u doen met een hamer en een lattenmes. De voorzichtig! Het raam staat lot als alle glaslatten los zijn! U kunt nu het glas verwijderen met twee glaszuigers.

Stap 3 – Voorbereidingen van het plaatsen

Maak nu de glaslatten goed schoon. Verwijder de oude spijkers en kit. Ook is het verstandig om de sponning even goed te reinigen met een nijptang en een stanleymes. Plak de PH band op de latten en sponning. Als laatst kunt u het vloerzeil opruimen en alle troep van de vloer afhalen. Dit zorgt voor een veiligere ondergrond tijdens het plaatsen van het glas.

Stap 4 – Plaatsen

Zet het ruit stevig neer in de sponning. In de liggende sponning is het aan te raden om twee kunststoffen blokjes neer te leggen waar het ruit op kan staan. Dit zorgt voor extra stevigheid en is tegen lekken in het dubbele glas. Zet het ruit goed recht en dan kunt u de glaslatten weer terug spijkeren. Werk dit hierna af moet een speciale ruiten kit. Laat nu de kit goed drogen en verwijder de overtollige resten. Laat de kit goed drogen en uw dubbele glas is geplaatst!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lunzen Glaszetters. Komt u er zelf niet uit? Raadpleeg dan deze erkende glasspecialist.

Dit vind je misschien ook leuk...