Kindveilige stopcontacten

Stopcontact beveiligen

Kleine kinderen zijn echter ontdekkers, voor je het weet ben je ze kwijt en onderzoeken ze alles met hun handjes en mond. Hartstikke goed natuurlijk maar je wilt wel dat je kinderen veilig spelen en ontdekken. Stopcontacten zitten vaak op hoogten waar kinderen makkelijk bij kunnen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Door je stopcontacten te beveiligen op plaatsen waar je kleine spruit vaak speelt neem je een groot risico weg en kan je kind veilig spelen zonder dat je je daar als ouder zorgen om hoeft te maken.

Opties

Er zijn diverse methoden om een stopcontact beter te beveiligen. Welke methoden het beste bij jou situatie passen is afhankelijk van de locatie van de stopcontacten en waar vaak kinderen spelen. Het is ook niet altijd nodig om het gehele huis te voorzien van kindveilige stopcontacten. Samen met ENW Elektriciteitswerken hebben we de diverse opties op een rij gezet.

Pluggen

Zo zijn er voor de plaatsen waar kinderen minder vaak komen en waar je zelf ook minder gebruik van maakt speciale pluggen beschikbaar. Deze pluggen kun je in het stopcontact plaatsen en kun je verwijderen met een zuignap of een speciaal bijgeleverd sleuteltje. Deze pluggen moet je wel iedere keer dat je het stopcontact wilt gebruiken verwijderen en daarom is het een eenvoudige en goedkope oplossing voor stopcontacten die weinig worden gebruikt zoals het stopcontact dat je voor het strijkijzer op zolder gebruikt.

Afdekken van stopcontacten

Een tweede optie is het plaatsen van speciale afdekplaatjes over de stopcontacten. Deze plaatjes beschikken over een mechanisme met een veer waardoor het plaatje iedere keer dat je een stekker verwijderd, automatisch weer terug voor het stopcontact schuift. Bevestig het plaatje daarbij wel goed zodat het er niet af kan vallen. Ook zijn deze plaatjes niet geschikt voor contacten waar zware elektrische apparaten op worden aangesloten. Bij apparaten van boven de 1000 watt kunnen de plaatjes namelijk erg warm worden of zelfs smelten.

Kindveilige wandcontactdoos

Dit is de duurste van alle mogelijkheden om je stopcontacten veiliger te maken maar tegelijkertijd ook de beste manier. Bij een dergelijke oplossing wordt er alleen contact gemaakt wanneer er twee drukpennen met nagenoeg dezelfde druk in het contact worden geplaatst. Een klein kind zou dus met twee handjes op dezelfde plek evenveel druk moeten zetten, wil het gevaarlijk worden. Bij deze oplossing kun je in feite je stopcontacten gewoon blijven gebruiken zoals je altijd hebt gedaan maar wel met de zekerheid dat jou kleine volledig veilig kan spelen.

Dit vind je misschien ook leuk...